¤ Rätten att överklaga inget värd när du sitter på planet till Kabul

mar 27, 2021

Ahmed är en hazarisk kille uppvuxen i Iran. Han kom till Sverige och sökte asyl 2015 men fick, precis som så många andra, avslag på sin ansökan. Gränspolisen satte honom i förvar i väntan på deportation.

Författare: Bitti Lindmark. Manusversion juli 2021. Bild: konstnär okänd.

Under Ahmeds tid i Sverige hade det framkommit nya skyddsskäl. Enligt lag hade han då rätt att ansöka om verkställighetshinder och ny prövning. En advokat formulerade en sådan ansökan och skickade till Migrationsverket. När avslaget på ansökan kom satt Ahmed redan i gränspolisens transport till Arlanda. Advokaten fick bara första sidan på avslaget men överklagade avslaget i samma minut som det kom. Denna överklagan behandlades aldrig av någon domstol, för Ahmed deporterades trots att det nya avslaget inte vunnit laga kraft. Sedan var saken överspelad för Sveriges del.

Ahmed och de andra deporterade pojkarna lämnades utan någon som helst hjälp i Kabul. Han vandrade omkring de första nätterna i Kabul och hade messengerkontakt från ett internetcafé med sin mamma i Iran och sina svenska vänner. Han hade inga pengar att tala om, och det var omöjligt att skicka några eftersom det krävde hjälp en pålitlig kontakt med bankkort eller legitimation. Till slut hittade vännerna en sådan kontakt, men pengarna försvann som avgifter till den afghanska banken.

Efter ett par dagar fick Ahmeds mamma ett dödshot från en avlägsen släkting på pappans sida som talade om att de kommer att hitta Ahmed i Kabul och döda honom. Med mammans hjälp lyckades de svenska vännerna hitta ett relativt tryggt gömställe. Så småningom hittade de en säker väg att skicka pengar som hastigt samlats ihop i Sverige. Men det var livsfarligt för Ahmed att stanna i Afghanistan. Det var bara en tidsfråga innan släktingarna skulle hitta honom och han vågade knappast gå ut ur sitt rum. När han ändå gjorde det skedde en bombattack precis intill honom.

Med hjälp av de insamlade pengarna lyckades Ahmed ta sig till sin mamma i Iran. Livet som papperslös afghan i Iran är farligt, och som hazar har man alltid blickarna på sig. Efter en tid blev Ahmed tagen av iransk gränspolis och återigen deporterad till Afghanistan. Där slutar spåren. Ahmeds vänner i Sverige fruktar det värsta. De tänker med oro på den hotbild som anmäldes innan han skickades från Sverige men som aldrig ens prövades av svensk domstol.

Sökord: Boken, Flyktingarnas perspektiv, Att lämna Sverige

Till Innehåll