¤ Att kunna försörja sig – och att bli lurad

mar 19, 2021

Det är svårt för alla att hitta jobb i Afghanistan, och speciellt för dem som har levt i andra länder och inte känner någon. Vi har fått mycket hjälp av svenskar och jag kommer aldrig att glömma det. Det är tack vare den hjälpen som vi alls kan leva i Kabul. Vi är några som bor i ett hus som betalas av våra svenska vänner.

Mohammad Ali Qasimi. Utdrag ur ”Dagbok från Kabul” publicerad av Blankspot 2019 – 2021. Manusversion juli 2021. Bild: Mohammad tavlor som säljs i Sverige.

Men det finns afghanska människor som bara låtsas att de hjälper, men i stället tar pengarna i sin egen ficka. En man som brukade samarbeta med svenskarna erbjöd en kille jobb och lovade att betala lite grann. Mannen sa att han sparade killens pengar och skulle hjälpa honom när han behövde. Idag gick jag och killen för att säga att han behöver sina pengar. Men mannen svarade att tyvärr, han tänkte inte betala alls. Han sa att det inte fanns bevis för att han lovat ge killen pengar.  Mannen krossade killens hjärta. Killen hade väntat 10 månader på att tjäna ihop lite pengar för att kunna ta sig ifrån Afghanistan. Utan att någon hjälper honom kan han inte lämna detta hemska land för ett bättre och säkrare land. 

Sökord: Boken, Flyktingarnas perspektiv, Om Afghanistan

Till Innehåll