Barnfamiljerna i Långshyttan

jan 1, 2022

Berättelse nr 29.

Barnfamiljerna från Afghanistan som bodde i Långshyttan, kommer du i håg dom?

Familjerna som Sverige tycker saknar skyddsskäl, som har utvisningsbeslut till Afghanistan.

Smaka på den … kvinnor och barn varav många är flickor, utvisning till Afghanistan … Ett nej är ett nej, eller hur var det?

Afghanistan tar inte emot barnfamiljer som ska tvångsutvisas eftersom de anses vara en särskilt utsatt grupp. Migrationsverket ”uppmuntrar” då familjerna att skriva på så kallat frivilligt återvändande genom att neka föräldrarna att lära sig svenska via SFI och att arbeta. Den redan låga dagpenningen halveras för föräldrarna.

Det de flydde från är krig, talibaner, hedersförtryck, tvångsgifte, tvång att gifta bort en dotter till en gammal man, kvinnoförtryck, sharialagar, rädda en son från att tvångsrekryteras till soldat osv.

Det senaste som hänt dessa barn och föräldrar är att de tvingats flytta ifrån Dalarna.

På kort varsel fick de inställa sig för bussresa i 11 timmar till orter långt upp i norr. De uppmanades att ta med det de kunde bära eller max 25 kg per person. De flyttades till bland annat Boden för att Migrationsverket stängt boenden i Dalarna.

De berättar att de nu bor i ett rum hela familjen.

I Långshyttan gapar många lägenheter tomma. I många klasser i skolan kommer det stå tomma stolar i höst och fotbollslag saknar spelare.

Vi är många som saknar er!  ❤️❤️❤️

Läs också: Flyktingar interndeporteras i Sverige Riktpunkt.nu 19.6.2021

Sökord: Berättelser, Barnens berättelser

Berättelse nr. 29.