“Fem djävla år”

dec 29, 2021

Berättelse nr 12

Jag möter upp A. och M. på ett torg i östra Paris. Vi har masker på oss och jag är lite nervös, för det är svårt att bryta isen utan leenden. Det blir tyst i några sekunder.

  • Hur länge var du i Sverige? frågar jag M.
  • I fem jävla år, svarar han.

Vi skrattar och bestämmer oss för att dra ned maskerna lite. Jag börjar undervisa A. och M.  i franska, en gång i veckan. Parallellt börjar jag översätta asylberättelser, läkar- och arbetsgivarintyg åt flera svensk-afghaner.

A. hade tillsvidareanställning på en välkänd fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg, delade lägenhet med en killkompis, spelade baseball och cricket. M. hade gått klart gymnasiet och bodde hos en svensk familj i Karlstad. Han ville bli bilmekaniker. Båda levde fem år i Sverige innan de flydde till Frankrike.

I Frankrike fick A. fyra års uppehållstillstånd. Ofpra (franska Migrationsverket) bedömde att han har rätt till asyl, tvärtemot svenska Migrationsverket. Han uppdaterar sin Facebookstatus på svenska: ”Äntligen fick jag det jag längtade efter: Uppehållstillstånd! Nu får jag springa framåt!”

M. skickar mig en video från sitt fjärde temporära boende, han försöker slå ihjäl en kackerlacka med en bok. Afghansk musik hörs i bakgrunden, men när insekten faller ned mellan sängen och väggen är det på svenska han utbrister: “Fan! Den försvann!” Det kan ta upp till 12 månader innan beskedet om han får stanna kommer. Han är 21 år gammal och det han mest av allt vill ha är en flickvän.

”Halva mitt liv har gått, förstår du? På grund av det här jävla kriget. Krig, krig, krig och kriminalitet. Hur tror du att det känns att bli stoppad vid varje litet steg man försöker ta framåt? Hela tiden börja om från början. Du kan inte fatta. Nu är jag här i Frankrike och ska börja om från noll. Om jag får avslag vad ska jag göra då? Ska jag åka till Kanada?”

Ord fattas mig när jag läser om svenska politiker som ifrågasätter varför den här gruppen ska särbehandlas. För den skulle inte behöva särbehandlas om Sverige gav asyl till människor som har rätt till det.

Sökord: Berättelser, Övrigt-berättelser , Att lämna Sverige

Berättelse nr. 12.