Att överleva men inte leva

okt 27, 2021

Berättelse nr 7

Benny kom från Iran till Sverige som 14-åring. I sin asylprövning blev han uppskriven till 18 år och förlorade omedelbart allt. Han hade ett nätverk som gjorde det möjligt för honom att leva papperslöst tills han kunde söka asyl på nytt fyra år efter det sista avslaget. Här berättar han om hur han överlevde, men inte levde, på samma sätt som en fisk i ett halvfullt glas vatten.

Det var en dag då jag var på ett ställe som hette ”Dela glädje”. Där fanns svenska lärare och folk som var asylsökande. Den dagen sa de ”rita något som berättar hur ni mår och vad ni har för känslor”. Det var när jag väntade på att söka asyl på nytt, när jag mådde dåligt och nästan var hemlös. Jag minns inte hur lång tid det var kvar tills jag kunde söka asyl på nytt. Men jag var deppig och inte glad den dagen.

Under hela mitt liv har jag alltid hamnat i mitten. Afghaner ser mig inte som en afghan och iranier ser mig inte som iranier. Någon som var från Irak sa till mig att du är afghan, du är inte svensk.

Då hade jag jättesvårt med allt. Jag fick inte hjälp från någonstans, jag kände mig hopplös och ensam. Jag såg att alla andra ritade natur och djur och hus.

Jag tänkte rita en stor fisk som är i ett litet glas som är halvfullt med vatten. Alla vet att en fisk behöver vatten för att kunna leva. Halvfullt med vatten indikerar hur begränsad fisken är. Jag ritade glaset gult med blått vatten för att visa att fisken är i Sverige.

Lite vatten indikerar att fisken kommer att överleva men den lever inte livet för en normal fisk.

Jag målade halva fisken brun för att indikera att hen är född och uppvuxen i ett annat land. Nu har den varit många år i Sverige (det gula och blå). Fiskens fenor har fått ny färg som inte är lik hans/hennes kropp och indikerar att jag blivit påverkad av Sverige och fått en tredje färg i kroppen. Röda ögon visar att fisken inte mår bra för han/hon är jätteledsen.

Fisken, eller alla fiskar som är i en sådan situation, måste få hjälp och tas ut ur glaset för att kunna leva ett vanligt liv och få ett hav av möjligheter.

(Detta är inte en anklagelse mot Sverige, det kan vara så i vilket land som helst runt om i världen.)

Sökord: Psykisk ohälsa – berättelser; Flyktingarnas perspektiv

Till Berättelser

Berättelse nr. 7.